zaterdag 18 november 2006

Endless Wire (Eindeloos gezever)


Ik word wel eens moe van het eindeloze gezever van DJ's, recensenten en so called fans die vinden dat een bepaalde band niet meer zulke goede platen maakt als vroeger.
Deep Purple maakt geen classics meer, Uriah Heep maakt geen classics meer, Nazareth maakt geen classics meer.......
En niemand is meer zo goed als 30 jaar geleden.

Deze bands bestaan allemaal uit 60'ers, maar ze moeten nog net zo klinken als 30 jaar terug.
De laatste albums van de 3 eerder genoemde bands behoren tot de beste uit hun carriere. Boogalo van Nazareth, Sea Of Light en Sonic Origami van Heep en Bananas en Rapture Of The Deep van Purple.
Ze kunnen met glans de strijd aan met de overgeproduceerde albums van gehypte eendagsvliegen van 'onze tijd' (wie hoort er nog wat van Artic Monkeys ??)
Maar in de bladen en bij vastgeroeste fans kunnen de nummers van zo'n CD nooit de vergelijking aan met een Love Hurts of een Easy Livin' of Smoke On The Water.
Wel, ik vind het BULLSHIT !!

Ik hoorde Giel Beelen bij de Wereld Draait Door praten over Endless Wire van The Who. Niet uit bewondering, maar uit respect kon er een"mwoooaahh,....redelijk" van af.
Ik heb het album inmiddels in huis, in zijn deluxe 2 discversie, en het is fantastisch !!
Is het The Who van Tommy, Quadrophenia of Who's Next ?? Nee natuurlijk niet.
Ze missen 2 muzikaal bepalende leden, en alle spieren, gehoororganen en stembanden zijn bijna 40 (!!) jaar ouder.


Maar het is nog steeds The Who, met 30 jaar onmiskenbare vakmanschap.

Het rockt zoals in het nummer Mike Post Theme. Het geeft af en toe met venijn de boodschappen van Pete Townshend af, zoals in Man In A Purple Dress. Over Religeuze Leiders die uit naam van 'hun georganiseerde geloof" hele volstammen de dood in jagen. Of dat nou gaat met een Jihad of met het verbieden van condooms.

Het heeft in Wire & Glass een mini-opera die herrinneringen oproept aan A Quick One While He's Away en zelfs Tommy. En zelfs de titel heeft nog een link met het roemruchte Who verleden. Ten tijde van Townshend's ambitieuze Lifehouse project, wat uiteindelijk zou resulteren in het album Who's Next, zou Roger Daltrey gezegd hebben (als commentaar op Townshends op internet gelijkende plannen) dat Lifehouse alleen zou kunnen als er "Endless Wire" (Eindeloze kabel) zou bestaan. Inmiddels is Daltrey ingehaald door de tijd want sateliet en internet bestaan, zonder "Endless Wire"

Hoewel ikzelf dus vooral POSITIEVE linken zie met het verleden, zullen anderen wel weer verzanden in 'eindeloos gezever' over het verleden. De 2 overgebleven Who leden hebben een fantastisch album afgeleverd, wat het verdient om geijkt te worden aan het hier en nu. Niet aan het verleden.

De bij de Deluxe geleverde 2e disc, met een deel van het live concert van The Who van 17 Juli 2006 in Lyon, Frankrijk, bewijst dat deze liveband nog steeds alle jonge honden van het podium afspeelt. Iets wat the Who en Pink Floyd ook al bewezen op Live 8. Ouwe rockers zijn niet dood. Ze leven nog, en dat zullen we weten ook.


Als U voor kerst moet kiezen tussen Het Beste van Gordon en Endless Wire van The Who....ik zou die laatste nemen. En als Endless wire het tegen serieuzere competitie op moet nemen,.....dan raad ik U aan The Who even serieus te gaan beluisteren. Het album verdient dat.


Greetz,
Harrie

1 opmerking:

Anoniem zei

Een review zoals alleen mijn music brother Harrie die kan geven. Fantastisch, ik ben weer over de streep getrokken, het nieuwe album van The Who komt ook bij mij in huis!

Rene